2019 Nepal

Fotodokumentace

Organizátor zájezdu - cestovní kancelář China tours.


Poznávání nejkrásnějších nepálských památek Začínáme u jedné z největších stúp světa (větší jsou pouze na Srí Lance) se vševědoucíma Buddhovýma očima, na místě, kde žije tibetská populace Nepálu a vládne tu neskutečné duchovno a buddhistický klid. Oběd na střeše s výhledem na majestátní buddhistické srdce Nepálu.

Pokračujeme v Pashupatinate. V nejsvětějším městě nepálského hinduismu stoji chrám, který navštěvují poutníci z celého hinduistického světa. Přítomnost jogínů nebo sadhuů, všudypřítomné opice, ceremonie spalování hinduistických zesnulých. Pohřeb je tu obecnou a veřejnou záležitostí. Budou hořet spalovny na ghátech.

Procházka káthmándskými uličkami nám napoví, o čem je poznávání tohoto regionu. Stupy a chrámy nás zavedou do tajů buddhismu a hinduismu, které jsou tak příznačné pro život místního obyvatelstva. Káthmándú bylo kdysi podhorskou vesničkou, dnes nás překvapí typickým ruchem křivolakých uliček, kde je stezka cestou a cesta chodníkem. Budeme se prodírat ruchem ulice a pod typickou patinou hledat ty nejfotogeničtější zákoutí.

Směs staré dřevořezbářsko – cihlové architektury, pestrobarevně oblečení Nepálci, obchodnický duch a výjevy jako z Jakubiskova filmu. Vůně a pachy, špína a duchovní čistota. Naše pouť povede z turistického Thamelu plného pašmínových a trekerských obchůdků přes místa, která mnozí jednotliví cestující marně hledají v knižních turistických průvodcích, až na královské náměstí Durbar, kde potkáme svaté muže, krávy, holuby, ale i jedinou žijící bohyni naší planety Kumari. Kdo ta Kumari vlastně je? Proč je tak důležitá? Kde vybrnkával svá kytarová sóla Jimmy Hendrix? Který dřevěný sloup téměř zaručeně vyléčí všechna vaše bolístka? Toto vše na jednom místě!

Jsme v Pokhaře. Blíže se k úpatí Himálaje dostanete už jen jako trekaři či horolezci. Za ideálního počasí je z každého koutu tohoto klidného města vidět annapurnský masiv s osmitisícovkami Annapurna I, ale i dominantou Pokhary, posvátným vrchem Machapuchare. Budeme mít i my štěstí a uvidíme je? Vždyť jsou tak blízko! Ten pohled je neskutečný, my v nadmořské výšce 800 m.n.m. a díváme se na vrcholek tyčící se ve výšce 8091 m.n.m. Největší převýšení planety. Plavba na druhém největším jezeře Nepálu Phewa a malý krásný trek k Pagodě světového míru tyčící se nad městem. Zůstává i dostatek času na nákup krásných nepálských suvenýrů či posezení u kávy. Nebo raději zvolíte dobrou masáž? Stihnout se zde dá všechno! Pro fanoušky i možnost navštívit institut himálajského horolezectví, který je muzeem prvních horolezeckých výprav na nejvyšší štíty planety. Při dobrém počasí i velmi brzký ranní výlet do Sarangkotu, odkud celý svět pozoruje magický východ slunce opírající se do Annapuren.

Přesun z Pokhary zpět do Káthmándú. Asi dvě stě nepálských kilometrů. Před třiceti lety se tato cesta dala absolvovat pouze na ponících nebo buvolích spřeženích a trvala 10-12 dní. My se ji pokusíme zvládnout za osm hodin. Je to jediná cesta napříč touto krajinou. Umožní nám to dotknout se nefalšovaného Nepálu, který není jen o himálajských horách. Nádherná a svěží zeleň bude naší satisfakcí. Cestu bude lemovat himálajská řeka Trisuli, kterou už budete znát z raftingu.

V Chitwanu (v překladu srdce džungle) se nachází Národní park s rozlohou 932 kilometrů čtverečních, kde mimo jiné žijí bengálský tygr, leopard, slon indický, jednorohý nosorožec, dva druhy krokodýlů, nespočet ptactva, opice, kanci a jeleni. Procítíme přírodu, setkání se slonem indickým a lov s fotoaparáty na nosorožce. Plavba po říčce Rapti, kde ve vodě hledáme oči krokodýlů, pěší procházka džunglí a totální kontakt s místní vegetací, koupání se slony, ale i palicovité tance místního etnika Thar, které se se staletími naučilo žít s přírodou. To vše proložíme hodinkou siesty v naší lodge. Chitwan si užijete!

Z královského národního parku Chitwan se přesuneme do Pokhary. Kratší přejezd okořeněný možností raftingu na himálajské řece Trishuli. Rafting zvládne každý. Raftovaly zde menší děti i sedmdesátiletí cestovatelští senioři. V závislosti na ročním období můžeme očekávat klidný rafting s občasnými náročnějšími peřejemi nebo adrenalinový zážitek, kdy nám překonávání rozbouřených peřejí vyplaví spoustu endorfinů. Troufáte si na to? Zážitek je zaručen! Podvečerní příjezd do Pokhary a možná ryba k večeři přímo z jezera Phewa?

Osm z deseti himálajských osmitisícovek leží v Nepálu. Chcete je vidět? Majestátnost Himálaje z ptačí perspektivy.

© by Ivan Kudláček, 2023 - 2024. All Rights Reserved. Built with Typemill.