2013 Kuba

Fotodokumentace

Organizátor zájezdu - cestovní kancelář Čedok.


HAVANA

Je hlavním městem Kubánské republiky. Město je zároveň jednou ze 14 provincií na Kubě - City of Havana. Ve městě žije přes 2,5 milionu obyvatel. Je to největší město jak v Kubánské republice, tak v celé oblasti Karibiku. Havana leží na severozápadním pobřeží ostrova Kuba. Hlavní město Kuby nabízí několik pěkných míst, například promenádu Malécon, řadu zachovalých koloniálních staveb ve staré Havaně. Ve městě stojí za to navštívit třeba budovu kapitolu Capitolio Nacional, ne nepodobnou Bílému domu v americkém Washingtonu. Do roku 1959 sloužila jako sídlo Kubánského kongresu, dnes je tu úřad Kubánské akademie věd a Národní vědecko-technická knihovna. Dále pak monument José Martí, Plaza de la Revolución, museum Revoluce, staré uličky, pobřeží i nedaleká pevnost. Hlavní město Kuby neutrpělo přes bouřlivou historii ostrova žádné škody, a proto zůstává téměř stejné po více než sto let. Desítky muzeí, společně s působivými kostely, skvostnými paláci, zámky, revolučními pomníky i tržišti, ulice s velkými americkými automobily z 50. a 60. let. To vše určitě nadchne snad každého cestovatele. Město má samozřejmě i moderní stavby a žije bouřlivým nočním životem v mnoha nočních a hudebních klubech, kinech a divadlech. Největší událostí je zde každoroční karneval, který se koná na konci února a na začátku března. Zajímavým místem v okolí je Museo del Ministerio de Interior dokumentující období Studené války mezi Kubou a USA. V expozicích najdete i takové kuriozity, jakými jsou vybuchující doutníky a mýdla, které prý byly určeny k zavraždění Fidela Castra. Hustě obydlená část města je Hemingwayovo přístaviště.

VARADERO Malý poloostrov je jedním z největších letovisek, které Kuba nabízí a zároveň je to nejvýznamnější rekreační oblast Kuby. Rozprostírá se na poloostrově nedaleko hlavního města Havany. První historické zmínky o poloostrově sahají do roku 1555. V této době zde byl španělský přístav. Dnešní letovisko bylo vystavěno jako sídlo bohatých ve 20. letech minulého století. Po druhé světové válce zde byla postavena kasina a hotely. Varadero je v současnosti oblíbené turistické středisko a nabízí pohádkové písečné pláže lemované palmami a pěknou řadu hotelů a restaurací. Trochu jiná Kuba, než je v ostatní části ostrova. Název v překladu znamená právě „kotviště“. Později ho proslavila obrovská naleziště soli.

POHOŘÍ Sierra del Escambray

chráněné oblasti Topes de Collantes, nedotčené krajiny v pohoří Sierra del Escambray, druhého největšího pohoří na Kubě, které se táhne v délce 90 kilometrů. Ze střediska Topes de Collantes se přesuneme nákladním vozem ZIL k místu, odkud se vyráží pěšky. Úchvatnou krajinu s tropickou vegetací, borovicemi, eukalypty a bohatou faunou si nejlépe užijeme během nenáročné pěší túry v horách s místním průvodcem. Během procházky uvidíme zástupce místní flóry – kávovníky, velké stromy mamey nebo košaté mimóz

TRINIDAD Trinidad leží ve střední části Kuby v provincii Sancti Spíritus. Je krásně umístěn mezi mořem a horami Guamuahaya. Pravděpodobně je nejzachovalejším koloniálním městem na ostrově, což bylo hlavním důvodem, proč bylo spolu s blízkým Valle de los Ingenios v roce 1988, prohlášeno kulturním dědictvím UNESCO. Město založil španělský konkvistador Diego Velázquez de Cuéllar v roce 1514.

Město plné krásných koloniálních staveb je skvěle zachovalé a skýtá krásný pohled na okolní hory Sierra del Escambray. Pyšní se mnoha přezdívkami - Město ticha noci, Žluté město, Perla Karibiku či Tropická kolonáda. Historie Trinidadu, třetího nejstaršího města ostrova Kuba, se začala psát už v prvních letech 16. století. Trinidad si uchovává svou atmosféru, možná i díky tomu, že sem zatím nedošel turistický boom. Je plné koloniálních staveb, nenápadně rozesetých v křivolakých uličkách.

Na cukrovarnickou minulost dnes upozorňuje především nedaleké údolí Valle de los Ingenios, právem zapsané do seznamu UNESCO. Jeho centrem je vesnička Manaca Iznaga, ve které stále stojí téměř padesátimetrová věž. Právě odsud střežili nelítostní otrokáři trýzněné otroky, kteří tu sbírali cukrovou třtinu. V okolí tohoto města na jihu ostrova se nachází několik krásných pláží, za návštěvu stojí keramická dílna, kde se používají tradiční techniky a Historické muzeum.

Nejprve navštívíme keramickou dílnu , kde budeme moci ochutnat tradiční koktejl canchanchará vyrobený z rumu, limetky, vody a medu. Koktejl dostaneme v keramickém pohárku, který si pak budeme moci ponechat coby suvenýr. Poté nás bude čekat společná procházka malebnými dlážděnými uličkami mezi domy v pastelových barvách. Podíváme se na poklidné ústřední náměstí Plaza Mayor v srdci Starého města a na zdejší kostel Iglesia y Convento de San Francisco s vysokou zvonicí. Pokud bude otevřeno, navštívíme také kostel Iglesia de la Santísima Trinidad, uvidíme schody, na nichž se dříve obchodovalo s otroky a nemineme ani zdejší tržiště s tradičními suvenýry. Na závěr prohlídky se zastavíme na společný oběd a poté už se přesuneme autobusem do města Sancti Spíritus, které se rozkládá v srdci úrodného zemědělského kraje u řeky Tuinucú. Společně se projdeme zrestaurovanými uličkami, uvidíme koloniální domky natřené pestrými barvami s balkony z kovaného železa a zavítáme do srdce města na klidné náměstí Parque Serafín Sánchéz, obklopené stromy a neoklasicistními budovami. Náměstí je pojmenováno po zdejším hrdinovi ve válkách za nezávislost. Procházkou po hlavní pěší třídě dorazíme až k působivému kamennému mostu Yayabo s velkými oblouky, který je symbolem města. Aby byl most pevný a stabilní, mísili prý jeho stavitelé během stavb

© by Ivan Kudláček, 2023 - 2024. All Rights Reserved. Built with Typemill.