2004 Mexiko

Organizátor zájezdu - cestovní kancelář America Tours.


  1. den Odlet z Prahy, přílet do Cancúnu. Přejezd do města Tulum na ubytování.
  2. den Dopoledne přejezd do CENOTE DOS OJOS (podzemní jezero v krasové jeskyni a jedno z nejextravagantnějších míst potápění na Yucatanu a jeden z největších podvodních jeskynních systémů. Možnost koupání a šnorchlování). TULUM (pozůstatky jednoho z posledních mayských měst postaveného v 13.-15. stol.)
  3. den Dopoledne využijeme nedalekých karibských pláží ke koupání, pak přejezd a prohlídka archeologického naleziště COBÁ (v 5.-9. stol. významné mayské sídlo s až 50 000 obyvateli. Chrámové pyramidy, stély, historické silnice). Přejezd na ubytování do oblasti Valladolidu.
  4. den Ráno prohlídka jedné z nejvýznamnějších mayských památek CHICHEN ITZÁ (UNESCO, slavná Kukulkánova pyramida - jeden ze sedmi novodobých divů světa, Observatoř, Chrám válečníků, který zdobí přes 200 mohutných sloupů, studna obětování). Odpoledne přejezd do města IZAMAL („Žluté město“ a město tří kultur, náboženské centrum Yucatanu se spoustou památek, ráj fotografů). Přejezd na ubytování do města Merida.
  5. den Ráno odjezd do UXMAL (UNESCO. Světoznámá mayská památka. Pětistupňová Kouzelníkova pyramida, Guvernérův palác, Dvůr jeptišek, všudypřítomná vyobrazení boha deště Chaca), KABAH (archeologické naleziště s nejznámějším objektem „Palác masek“, fasáda zdobená stovkami kamenných masek). Přejezd na ubytování do oblasti města Campeche.
  6. den Přejezd do VILLAHERMOSY (hlavní město mexického státu Tabasco, prohlídka muzea La Venta, s olméckou kulturou, obří olmécké hlavy, jaguáří lidé). Odpoledne přejezd do oblasti města Palenque ve státě Chiapas.
  7. den Ráno prohlídka mayské památky PALENQUE (UNESCO. Jedno z architektonicky nejpůsobivějších starověkých mayských měst, stojící na úpatí deštného pralesa. Hrobka „krále” Pakala a hrobka Rudé královny, zbytky lázní a saun, hřiště na míčové hry). Zastávka u vodopádů AGUA AZUL (nejslavnější mexické vodopády, soustava kaskád na krásně modře zbarvené řece v chiapaských horách). Cesta do mayského města SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS (koloniální městečko na chiapaské vysočině v nadmořských výškách kolem 2000 m n. m.).
  8. den Odjezd do SAN JUAN CHAMULA (městečko obývané skoro ze sta procent domorodým obyvatelstvem, netradiční křesťanský kostel a kombinace křesťanství a tradiční víry původních obyvatel této části Mexika). Přejezd ke kaňonu SUMIDERO (jeden z nejhlubších kaňonů ve Střední Americe, který vznikl erozí řeky Grijalva, jeho svislé stěny sahají až do výšky 1 000 metrů. Plavba lodí). Přejezd na ubytování.
  9. den Ráno odjezd z hotelu a dopolední přejezd na pobřeží Pacifiku, do oblasti ZIPOLITE (romanticky nostalgické městečko připomínající dobu „hippies”, kde můžete odpočívat na zdejších širokých plážích s možností koupání i procházek).
  10. den Dopoledne odjezd na výlet lodí kolem pobřeží, okolní pláže s možností koupání, při plavbě pozorování mořských želv a delfínů, případně možnost rybaření.
  11. den Ráno přejezd přes hory do OAXACA (město na úpatí pohoří Sierra Madre, bašta domorodé kultury, známé místními řemesly, uměleckou scénou a jedinečně pikantní kuchyní. Cestou do hor zastávky u kávovníkových plantáží a na vyhlídkách na džunglí porostlé hory).
  12. den Dopoledne prohlídka MONTE ALBÁN (UNESCO. Tajuplné pohřebiště dávné zapotecké kultury rozkládající se na vrcholu uměle zarovnané hory. Rituální město na rozsáhlé ploše obklopené chrámy), pak prohlídka palírny mexické pálenky mezcal s možností ochutnávky. Návštěva archeologického naleziště MITLA (hlavní náboženské centrum zapotecké kultury, jedinečně propracované vzory, které pokrývají hrobky). Odpoledne HIERVE DEL AGUA (travertinové kaskády, které vytvářejí neskutečné přírodní scenérie uprostřed hor).
  13. den Dopoledne přejezd do PUEBLA (město pod sopkami Popocatépetl a Iztaccíhuatl). Prohlídka největší pyramidy světa ve městě CHOLULA (kdysi jedno z nejdůležitějších center Aztécké říše. Na vrcholu pyramidy nechali španělští dobyvatelé postavit kostel na důkaz své převahy. V tunelu pyramidy jsou patrné jednotlivé vrstvy, ze kterých se monumentální stavba skládá).
  14. den Cesta přes průsmyk PASO CORTEZ (3600 m n. m.) mezi sopkami Popocatépetl (stále aktivní vulkán) a Iztaccíhuatl do hlavního města Mexika, MEXICO CITY (druhé největší město světa, ležící vysoko v horách v nadmořské výšce 2000 m n. m. Prohlédnete si hlavní náměstí (UNESCO), prezidentský palác, aztéckou památku Templo Mayor a na město pohlédnete z vyhlídkové terasy Torre Latinoamericana, „mrakodrapu“, nacházejícího se v bezprostřední blízkosti historického centra).
  15. den Dopoledne navštívíte jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť ve středním Mexiku, TEOTIHUACÁN (UNESCO, pyramida Slunce a Měsíce, Chrám opeřeného hada, které bývalo hlavním sídlem stejnojmenné civilizace). Odpoledne pokračování prohlídky Mexico City. Večer odlet.

© by Ivan Kudláček, 2023 - 2024. All Rights Reserved. Built with Typemill.